עמק הרוח

פרויקט גמר 2023

בהינתן שנוף הטורבינות קיים ומתרחב בזמננו, עד שפתרונות העתיד יאפשרו לפרק אותן, הפרויקט מציע גישה של "הפיכת המפגע למופע" תוך התמקדות במינוף השטח בו הן פרוסות.

רמת הגולן מהווה את אחד מאזורי שיא הפוטנציאל לייצור אנרגיה מרוח בישראל ועל כן הוקמו בה בשנתיים האחרונות חוות הטורבינות הגדולות ביותר בארץ. על אף שהגולן ייחודי בארצנו בהיותו רציף מרחבים פתוחים, משאב הקרקע בו מוגבל ביותר ורק כ7% מהשטחים הפתוחים בו נגישים לציבור הרחב.

הפרויקט מתמקד בחוות הטורבינות הקיימת "עמק הבכא" ומציע לפתח אותה למוקד תיירותי בו הטורבינות הופכות לחגיגה. נוף הטורבינות טומן בחובו איכויות ייחודיות: עמידה תחת טורבינה בגובה 125 מטר ובתוך "יער" עצום של טורבינות כאלו, היא חוויה מגמדת ומרשימה. באותה נשימה, הטורבינות מנכיחות את כוח הטבע השקוף והעוצמתי שמניע אותן – הרוח. רוח מחוללת אקלים, מעצבת את העולם ומקשרת בין חלקיו ללא גבולות.

תוך שימוש בדרכים שנסללו עבור הקמת ותחזוקת הטורבינות כבסיס נגיש, הפרויקט מציע רשת תנועה שמזמינה לבקר בחווה ובאתרי טבע, מורשת והיסטוריה שפרוסים בה ואינם מטוילים כיום. על ידי אפיון, העצמה והנגשה של השפע הקיים בשטח, ישנו פוטנציאל למנף אי מופר ו"דריך"* בים של שטחים פתוחים איכותיים אך ממוקשים, להנאת הציבור ולהרחבת מעגלי תעסוקה מקומיים וארציים.

בתוך שארית של נוף פתוח בלב החווה מוצע פארק רוח. רוחות חזקות מאפיינות את עמק הבכא משחר ההיסטוריה וימשיכו לנשוב בו גם אחרי עידן הטורבינות. זוהי הזדמנות ליצור אתר ייחודי מסוגו בו המבקר מוזמן להסב את תשומת הלב אל הרוח, לחוות אותה וללמוד עליה, על תפקידיה בטבע ועל מערכות האקלים של אזורינו.

הנחיית עבודה
פרופ"ח אורח דפנה גרינשטיין
פרופ' אורח ברברה אהרונסון
אדר' נוף עליזה ברוידא
אדר' נוף תמר דראל פוספלד
ייעוץ
תומר שגב
פרופ' הדס סערוני
דן נאור
יובל זיו
אריה קליין
גל גרינברג
אדר' אמיר תומשוב
פרופ' אסף שוורץ
וולטר נסר
אסף מירוז
אביב אבישר
הנחיית מחקר
ד"ר שירה וילקוף
מיה ברדנשטיין
מסלול אדריכלות נוף

פרויקטים נוספים בסטודיו