כפר עירוני

פרויקט גמר 2022

היישובים הערביים בישראל, התפתחו על בסיס גרעין כפרי שצמח באופן אורגני על שטח מכונס שבו התגוררה רוב האוכלוסייה של הכפר. הגרעין היה במשך מאות שנים לב לבו של היישוב ונודע בזכות היותו תוסס, שוקק חיים, ובעל מגוון שימושים שכללו מסחר, תעשייה, מגורים, תרבות, מבני פולחן ופנאי.

משנות הארבעים של המאה העשרים, החל תהליך של שינוי במבנה הפיזי של המרקמים הוותיקים ביישובים הערביים, שנבע מחוסר בתשתיות ציבוריות ומהידרדרות פיזית של מבני המגורים, הגוררים נטישת תושבים מקוריים וחדירה של גורמי פשיעה שמוצאים במקום המוזנח מחסה טוב. הפרויקט בוחן דרכי יישום של כלים להתחדשות עירונית המותאמים למצב המיוחד של הגרעין ההיסטורי ביישוב הערבי, על ידי עיבוי, תוספות בנייה ובינוי חדש תוך כדי פיתוח מרחבים ציבוריים במרקם הבנוי. הפרויקט מבקש לבחון: באיזה אופן ניתן ליישם תהליכי התחדשות עירונית ושיקום בגרעין יישוב ערבי, בדגש על פיתוח מרחבים ציבוריים?

הפרויקט עוסק בבסיס התפתחות הגרעין של העיר באקה אל-גרביה, בצפון מזרח אזור השרון. גרעין הישוב הוותיק מאופיין במרקם בנייה וירנקולרית וסובל מהזנחה פיזית על אף שרבים מתושביו הם ילידי המקום. הזנחה זו, אשר לה אחראים גם גופי התכנון העירוניים, גרמה לתהליכי נטישה חלקית, שהובילה להתיישבות אוכלוסייה זרה, הרס, בנייה לא חוקית והשתלטות על המרחב הציבורי. כילדה שגדלה באזור הגרעין חוויתי את הידרדרות  המקום בכל ביקור בשנים האחרונות. הפרויקט מהווה הזדמנות להצעת תכנון כפתרון לבעיות שציינתי כמו כן כמנוף כלכלי לעיר, בתקווה להחזירו כשטח חיי ופעיל כמו כפעם.

האסטרטגיה התכנונית בפרויקט צמחה מזיהוי מבנים נטושים ומסוכנים בשטח הגרעין, ושימוש בהם כבסיס למערכת פינוי מבנים ובינוי חדש. בפרויקט צומצם שטח התכנון לטבעת הצמיחה הראשונה של הכפר שכוללת את שני המבנים הצבורים האחרונים הפעילים במקום, המסגד הישן ו- מבנה העירייה. שטח ההתערבות בגודל 35.5 דונם מכיל 92 משפחות/ יחידות דיור מאוכלסות.

בפרויקט השטח הוסב בכולו למרחב להולכי רגל בלבד, תוך הפניית תנועת הרכבים לרחובות אחרים בהיקף, והוספת מבני חנייה תת קרקעיים במגרשים ריקים. המרקם הבנוי הכיל שלוש רחבות ציבוריות פתוחות שנכסו התושבים לעצמם כחנייה. פינוי הרכבים מאפשר פיתוח פרוגרמתי ציבורי חדש לשלושת  הכיכרות במיקום של הרחבות הציבוריות הפתוחות הראשונות בכפר. הכיכר הקהילתית הצמודה למסגד, הכיכר האזרחית מול העירייה, והכיכר המסחרית.  הכיכרות מוגדרות על ידי דפנות בנויות הכוללות בינוי חדש המכיל עירוב שימושים או עיבוי קומות מגורים מעל הבינוי הקיים (200 יחידות דיור חדשות נוספו ל- 92 יחידות הקימות), בנוסף, שיקום של הבינוי הקיים המאפשר פתיחה של חזיתות קומת קרקע לשימוש מסחרי, ציבורי, קהילתי ככל הניתן, כמו כן עיצוב מחדש של הסמטאות האחרונות כמרחב הליכה רגלית הכולל חזית כפולה למבנים  המכילים קומת קרקע כמגורים לשם שמירה על פרטיות הדיירים.

על ידי הבינוי והפיתוח המוצע, הפרויקט מציע מבט חדש על אורח החיים בגרעין המוזנח. נוסף לפתרון מגורים עם איכויות החיים של העיר הגדולה החדשה, העונה על הצרכים של  המשפחות הצעירות.

הנחיית עבודה
פרופ' ברכה חיוטין
פרופ"ח אורי הלוי
הנחיית מחקר
אדר' אלעד הורן
מיסם דרובי
מסלול ארכיטקטורה ובינוי ערים

פרויקטים נוספים בסטודיו