כפר במרכז
מרכזי יישובים ערביים בישראל מהווים היום אתגר מרחבי ותכנוני בגלל שהם סובלים מאי סדר מרחבי, הנובע מסיבות היסטוריות וחברתיות כמו התפתחות א-פורמלית של היישובים, חוסר תכנון כוללני בפיתוח היישובים, ומדיניות של תחימת היישובים אחרי 1948 המיועדת להגביל את התפשטותם המרחבית. לפני 1948, מרכזים מסורתיים ביישובים ערביים היו (בדרך כלל חצרות) מרכזים תחומים בבניינים ופשוטים להליכה וגם להתמצאות מרחבית בכפר שהעניקו תחושה של מקום.
היום, אפשר להבחין בקלות באי הסדר המרחבי במרכזי היישובים הערביים, המתבטא בצפיפות בינוי גבוהה ובחוסר מגוון בסוג הבינוי, מאפיינים אלה בולטים במיוחד במרכזים האזרחיים שהתגבשו בדרך כלל סביב או לאורך ציר מסחרי ראשי ביישוב – אזור המאופיין בדרך כלל בצפיפות בנייני מגורים עם קומת קרקע מסחרית, חוסר בחנייה ציבורית ובשטחים ציבוריים פתוחים, אלה הם גורמים המובילים לחוסר סדר היוצר מרחב שאינו מעודד הליכה.
הפרויקט אם כך שואל איך עקרונות תכנון המעודדים הלכתיות יכולים לסייע בשיקום מרכזי כפרים ערביים בישראל ?
כפר עיילבון ממוקם בצפון המזרחי של הארץ ומכיל כ – 5000 תושבים, על גבעות הרריות ומאופיין בטופוגרפיה הררית משתנה. מרכז הכפר האזרחי המתפרס על שני רחובות מרכזיים:- האחד הוא הציר המסחרי בכפר, והשני הוא רחוב המכיל מספר פונקציות ציבוריות, עם זאת, קיימים הרבה שטחים לא מתוכננים ברחוב.
הרחוב השני מהווה אתגר רציני מבחינה הליכתית בגלל הטופוגרפיה המשופעת שלו המגשרת על כעשרים מטרים, בנוסף, חוסר בחזיתות מסחריות שיכולות לייצור קשר עם הרחוב, יש מספר קירות תמך גבוהים המחלקים את המרחב, וגם מחסור משמעותי בש"צפים ובהצללת רחוב. עם התרחבות הכפר צפונה ומזרחה, חשיבותו של מרכז אזרחי זה עלתה ויש לעצבו ולעבותו בהתאם לצרכי הציבור. ההתמקדות באתר הייתה בחלק התחתון- בסביבת הכיכר של הרחוב השני והכיכר הוגדר כ -0.00 .
הפרויקט מתעסק עם איך מבנים מרחב ציבורי משמעותי שיודע לגשר על טופוגרפיה בעייתית, להיות הליך ולהציע מרחב ציבורי-אזרחי אמתי לתושבי הכפר.
לאסטרטגיית ההתערבות הגדרתי ארגז כלים לפעול לפיו : קודם כל לחלק את מרחב ההתמקדות של כיכר התנועה ומסביבו לפי הרחובות העוברים בשטח- חולק האתר לחמשה מגרשים, שנית לעבות את המגרשים אלו בפרוגרמה מעורבת שימושים, שלישית הגדרת נקודות השקה של הרחובות עם הבינוי החדש ותכנון מערכת עילית היודעת לגשר על הפרשי הגובה באתר ולחבר את הפונקציות השונות למהלך הליכה אחיד. בנוסף, טיפול ברחובות והפיכת חלקם לשדרה להולכי רגל והוספת עצים להצללה.