חיפוש


סגור את תיבת החיפוש

גבוליות גמישה

פרויקט גמר 2022

המונח גבול מתאר קצה או סוף ויכול להתבטא בצורה פיזית, מרחבית או מנטלית. היווצרותם של גבולות מרחביים משפיעה על המרחב ומייצרת בו קונפליקט מעצם חלוקתו הדיכוטומית שנובעת מהמשתמש בסביבה או מכוח פוליטי אחר. קשה לצפות מה תהיה התגובה ועד כמה היא תגביר ותדגיש את תחושת הקונפליקט במרחב. פרויקט זה עוסק בסביבות מחיה בשוליים הסמוכים לגבול מרחבי-פוליטי, ושואל כיצד אדריכלות יומיומית יכולה לעצב מחדש גבול פוליטי פיזי?

מדינת ישראל מוקפת בגבולות פוליטיים פיזיים שנוצרו עקב קונפליקטים מרחביים-תרבותיים צבאיים. כמקרה מבחן הפרויקט בוחן את כפר מג'דל שמס הממוקם בגבולה הצפוני של ישראל עם סוריה. בחלקו הצפון מזרחי של הכפר נבנתה גדר מערכת צבאית אחרי הכיבוש הישראלי בשנת 1967  שהתפתחה לאורכה שכונת מגורים המתקיים בינה לבין גדר הגבול מרחב שומם שנתפס כרצועת מרחב ביניים שהכפר הפנה גב אליה והתפתח מערבה, ובכך הפך קונפליקט פוליטי לקונפליקט מרחבי. כתושבת המקום אני לא מרגישה שהאזור הוא חלק מהכפר, בכך שכל הצרכים היומיומיים, התרבותיים והחברתיים קיימות בחלקו המערבי של הכפר.

הפרויקט מציע התערבות במרחב הקונפליקט בה הגבול מעוצב מחדש והופך לגבול תלת ממדי המכיל בתוכו פונקציות ציבוריות המספקות שימושים יומיומיים לתושבי המקום מצד אחד וערכים תרבותיים ותיירותיים מצד שני. הבינוי המוצע נצמד לקו הגבול הקיים והנפחים הבנויים נגרעים בצורה הממסגרת מבטים ממוקדים מכיוון מג'דל שמס לסוריה. ההתערבות מציעה בינוי שדומה בנפח ובגובה לבינוי הקיים אך עושה שימוש בטכנולוגיות בנייה שונות.

ההתערבות הליניארית לאורך קו הגבול, מייצרת דופן מסחרית תיירותית פעילה שהופכת את הרחוב השומם המשיק לגבול לשדרה פעילה בשכונה. כתוצאה מכך הדופן הקיימת של בתי המגורים מקבלת התייחסות בהתערבות החדשה שהופכת אותם לחזיתות מסחריות ופעילות.

הנחיית עבודה
פרופ' ברכה חיוטין
פרופ"ח אורי הלוי
הנחיית מחקר
אדר' אלעד הורן
אמארה סבאג
תוכנית ארכיטקטורה ובינוי ערים

פרויקטים נוספים בסטודיו