חיפוש


סגור את תיבת החיפוש

אוטופיה: עירנשים

פרויקט גמר 2022

הסצנה העירונית בעיר הערבית הינה נטולת מרחב ביטוי תעסוקתי התומך ומדגר נשים, כך שלעיר ישנם מאפיינים ברורים המגבשים חזון וצורה חסרי שוויון בהזדמנויות שמוכתבים על ידי סמכות הפטריארכלית. סמכות זאת מהווה מנגנון בקרה והכפפה שמחזיקה את העניינים והניהול הכללי על מרחב. העיר נבנתה והתפתחה לפי יסודות היסטוריים פטריארכליים גרידא שלא נתנו זכות לקיומו וצמיחתו של המרחב הנשי בתוכה. יסודות ההבניה החברתית הבנויות על בסיס אפליה מגדרית, אשר בתורם קבעו ושלטו באופיו של המרקם העירוני הבנוי והמבנה הטיפוסי השורר בתוך העיר, הגבילו וקבעו את נוכחותן של נשים במרחבים השונים במיוחד בזירה התעסוקתית והמקצועית. מתוך זה השאלה שהפרויקט יעסוק בה הינה כיצד אדריכלות יכולה לקיים מערכת העצמה כלכלית-תעסוקתית למען נשים ביישובים הערביים ולהגדיר יחס חדש בין אישה למרחב?

העיר נצרת נחשבת לאחת הערים העתיקות המהווים מקרה חופף באשר לאופן שבו הבניה חברתית-מגדרית משקפת ומשפיעה על מרחב בנוי.  העיר עברה שינויים מבניים לאורך ההיסטוריה במרחב האדריכלי, לרבות המבנים הפרטיים והמרחב הציבורי. לאורך ההיסטוריה התפתחו טיפולוגיות שונות בתוך המרקם העירוני הערבי, אך למרות השוני ביניהן  אפשר לזהות שאופי הבנייה שלהן אימץ מחשבה פטרנליסטית לאורך כל התקופות. דבר שנשענה על ידי יצירת אלמנטים מיוחדים ודפוסים מבניים שנותנים דגש על פרטיות הבית דרך חלוקת קומות, גובה מפלס הקרקע והרחוב, הקצאת קומת הקרקע כקומה ציבורית המכילה פונקציה של עסק משפחתי הפועלות כמרכזי תצפית ופיקוח על הבניין כולו. וזה לפי הראייה של פוקו, מעיד על כוונות אדריכליות שמתוכן מבוקש ליישם מערכות בקרה ושליטה. חוסר יכולתה של העיר לקלוט ולהשיג הזדמנויות שוות לשני המגדרים, בנוסף לביטול ריבוי המרחבים הציבוריים ובמיוחד תעסוקתיים המיועדים לנשים בעיר הערבית; מוביל לחוסר איזון בהשגת העצמאות הכלכלית והאוטונומיה של פרט זה. הדרה מאומצת זו מעודדת ומחזקת את המערכת הפטריארכלית בתוך המבנה החברתי ומעניקה לה את זכויות ההגדרה העצמית למיעוטים, שנשים הן חלק גדול מהם.

כיום למרות שהעיר אינה מסוגלת או כשירה להקצות ולייצר מרחבי פעולה ותעסוקה א-מגדריים בתוך המרקם העירוני שלה. אולם לאחרונה, אי שם בסמטאות העיר העתיקה, יש התחלות של הדים לפיתוח ושזירה של חללי מסחר ותעסוקה חדשים על ידי יזמות נשית. הפרויקט מזהה פעולה זו בתוך העיר העתיקה כנקודת פתיחה לפתח מערכת של נשים מעסיקות נשים שצומחת ומתפתחת ומשרתת את החתך הנשי הרחב, ומאפשר הזדמנויות תעסוקתיות וחברתיות למגוון הנשים בחברה. מתוך מטרה לחזק ולתת את הרקע והבסיס המקצועי הדרוש לכל פרט במערכת זו כדי שתתרומם ותוכל להמשיך הלאה.

הנחיית עבודה
פרופ"ח גבי שורץ
ד"ר דקלה יזהר
הנחיית מחקר
ד"ר רונן בן אריה
שאדן ח'ורי
תוכנית ארכיטקטורה ובינוי ערים

פרויקטים נוספים בסטודיו