רחוב מוגן
בעשורים האחרונים, תחום המיגון האזרחי בישראל עבר שינויים רבים. הוא התגלגל בהדרגה לסקטור הפרטי דרך חוקים ותקנות שיזמה המדינה ובכך עודדה יזמים פרטיים לתכנן מרחבים מוגנים דירתיים. המקלטים הציבוריים ופתרונות המיגון שתכננה המדינה והרשויות בעבר, מגולמים כיום במחיר הדירה ותחזוקתם הועברה לידי הפרט. הפרוייקט מותח ביקורת על המדינה שהסירה אחריות מלתת מענה ציבורי למיגון, ומדגיש את הפוטנציאל של תכנון מיגון ציבורי לקיום שגרת חירום ושיפור החיים השגרתיים בעיר.
עם פרוץ המלחמה באוקטובר 2023, סוגיית המיגון עלתה מחדש על סדר היום הציבורי, כשהערים העורפיות חוו שיתוק מוחלט אל מול המתרחש וירי הטילים. הרחובות היו ריקים מאדם, והתושבים חששו לצאת מהמרחבים המוגנים שבאיזור מגוריהם בשל הפחד להימצא לא מוגנים בזמן האזעקות. החשש התחזק בהיעדר מיגון באזורים עירוניים רבים, מקלטים קיימים שהיו מוזנחים ולא ערוכים לקלוט אזרחים בחירום, ופתרונות זמניים של הרשויות שהתווספו למערך מקלטים עירוניים שלא עבד בצורה טובה מלכתחילה. קיים פער בין הצורך האזרחי לביטחון לבין היצע הפתרונות שיש כיום בערים העורפיות.
כיצד מיגון אזרחי לשעת חירום יכול לחולל עירוניות שגרתית שוקקת?
כדי לענות על שאלה זו, נדרש היה לבחון מחדש את ההיגיון שעמד מאחורי תכנון המיגון בעיר מרכזית ושוקקת ואת ואופן הצבת המקלטים במרחב. בניתוח מעמיק של הקיים ניכר כי פיזור המקלטים בעיר התהווה די בספונטניות והתבטא בעיקר כחשיבה נקודתית לפי רדיוס מסויים ממיקום מרכזי. יש לשנות את האסטרטגיה התכנונית הקיימת ובמקומה לייצר רחוב שמוגן כולו ומאפשר לתפוס מחסה בצירי הליכה ראשיים בעיר. ממחקרים עולה כי ירידה מתחת לפני הקרקע בתנאים מסויימים יכולה לייצר תחושה של ביטחון בעת ירי טילים. מעבר לכך להתגוננות במרחב ציבורי עם קהילה וחברה אנושית, יש השפעה פסיכולוגית חיובית ויתרונות בהתמודדות עם חרדה. על כן ניתן לשלב את הרחוב המוגן מתחת למפלס הרחוב הקיים ולייצר פתחים וחללים יחודיים שמקשרים בין החוץ לבין הפנים ומעניקים תחושת ביטחון בקרב הציבור. לירידה מתחת לאדמה יש יתרונות נוספים באקלים קיצוני וכן יוכלו להועיל להליכתיות שגרתית בעיר ובהתמודדות עם האקלים החם של ישראל.
אמנם יש ספקות לגבי יעילות המיגון הציבורי הקיים בשנים האחרונות , אך הדרישה למרחבים מוגנים עדיין קיימת. עיצוב המרחב המוגן הציבורי בצורה שמותאמת לצרכים האנושיים יכול להביא ליתרונות רבים ולשפר את איכות החיים והתנועה בעיר.