חיפוש


סגור את תיבת החיפוש

חיזוק זהות מפוצלת

פרויקט גמר 2024

הקשרים המורכבים בין משטר, מרחב וזהות מייצגים תופעה גלובלית המתקיימת במגוון סיטואציות, לעיתים בעלות השלכות שליליות ולעיתים חיוביות. אחד המקרים הקיצוניים שממחישים את יחסי הגומלין הללו ניתן למצוא במרחב הירושלמי ובכפרים הפלסטיניים הסובבים אותו. דוגמא לזה היא מצב ירושלים, בהשפעת האירועים הפוליטיים והצבאיים של המאה ה-20, כך שהעיר עברה שינויים טריטוריאליים משמעותיים, ממלחמות וחלוקות פוליטיות ועד איחוד העיר וסיפוח מזרח ירושלים. שינויים אלו בגבולות העיר ובמרחב הפלסטיני השפיעו עמוקות על הגדרת הזהות והמבנה הקהילתי של התושבים באזור זה ( פוליטיקה 33 – גיליון אביב 2023).
מחקר זה מתמקד בכפר הפלסטיני בית ספאפא, הממוקם בדרום-מערב העיר ירושלים, ובוחן את הדינמיקה המורכבת בין תהליכי בניית זהות והתגבשות קהילתית לבין מדיניות המשטר הישראלי, שלרוב מעדיפה פיתוח מרחבי ועירוני שבא על חשבון אפשרויות הפיתוח עבור הקהילות הפלסטיניות המקומיות. תהליכים אלו יוצרים קונפליקט מתמשך בין הרצון של תושבי הכפר לשמר את זהותם הקולקטיבית ולפתח את המרחב הקהילתי לבין מגבלות שמטיל המשטר, המשפיעות על היכולת של הקהילה להתרחב ולפתח תשתיות… המאבק על המרחב הגיאוגרפי, הן דרך תכנון עירוני והן דרך דינמיות של שייכות וזהות, הופך את בית ספאפא למקרה מבחן של המורכבות בין מדינה, זהות ומרחב בעיר ובאזורים רגישים מבחינה פוליטית כמו ירושלים.
המושג של זהות מהווה מילת מפתח להבנת הסיטואציה הנבחנת, כך שמחקר זה מגדיר שלוש רמות או שלוש מרכיבים לזהות של הכפר: הראשון הוא זהות אורגאנית, המייצג מאפיינים שמתפתחים באופן כמעט טבעי ואורגאני עם הזמן; המרכיב השני הוא הזהות המוכתבת, הנובעת מאירועים ומדיניות המשטר שהשפיעו על קיומו והתפתחותו של הכפר; השלישי הוא זהות מתנגדת, הכולל מגוון של פעילויות שהאנשים ממצאים ככלים להתנגדות למציאות המוכתבת.
הפרויקט מזהה "אתרים חלשים" בכפר, שבהם מתרחשים תהליכי הכתבה, ומציע חיזוק מבוסס על זהויות אורגאניות ומתנגדות בשלושה מהאתרים האלו: הראשון מתמקד בחיזוק הקשרים החברתיים; השני עוסק בשיפור תנאי המגורים והבינוי; והשלישי מתרכז בפיתוח יוזמות כלכליות המתאימות לכפר בית ספאפא. מטרת הפרויקט היא להבין את הדינמיקה המורכבת בין המשטר לבין הזהות והמרחב בכפר, ולזהות דרכים לעודד חיזוק זהות הקהילה דרך התמודדות עם האתגרים המוכתבים.

הנחיית עבודה
פרופ' אורח גבי שורץ
ד"ר דקלה יזהר
הנחיית מחקר
ד"ר אורין שחר
אנואר עומרי
תוכנית ארכיטקטורה ובינוי ערים

פרויקטים נוספים בסטודיו