חידושיכון – התחדשות עירונית בשכונת שיכונים
שכונות השיכונים שנבנו בישראל בעשורים הראשונים לקיומה, נתפסות היום כאזורים הנדרשים להתחדשות עירונית. מצבן הפיזי של השכונות, האוכלוסייה המוחלשת שנותרה בהן וזיהוין ההיסטורי והאידאולוגי יצרו להן דימוי בעייתי. תהליכי ההתחדשות הננקטים היום מבוססים בעיקר על פעולה יזמית פרטית המכוונת לרווחיות וכלכליות ומובילים לרוב להתחדשות קיצונית המחליפה את נוף השיכונים הטוריים במגדלים צפופים.
פרויקט זה מבקש לחלץ את הערכים והאיכויות הגלומים בשכונות השיכונים ולבחון אותם מחדש. ערכים כמו שיטתיות, שיתופיות, הליכתיות, צרכי האדם, שוויוניות או הוגנות הוטמעו בתכנון המוקדם תוך התבססות על מחקרים רבים שנעשו במטרה לתכנן מגורים העונים באופן מיטבי על צרכי האדם. בנוסף, שילוב הערכים הללו אפשר לרוב את התפתחותה של קהילה מקומית מגובשת. השינוי הקיצוני שעוברות שכונות השיכונים המודרניסטים בשנים האחרונות משנה לכן לא רק את צורת הבינוי אלא גם את הערכים הנלווים. יותר מכל גורם השינוי לאיבוד הקהילות הקיימות והאופי המקומי.
נשאלת השאלה כיצד ניתן באמצעות שימוש בערכי השיכונים המודרניסטים לתכנן התחדשות עירונית המחזקת את הקהילה ושומרת על איכות החיים?
פרויקט זה מתמקד בשכונת יד אליהו, המוכרת בזכות הקהילה החזקה שנוצרה בה והתנגדותה להתחדשות העירונית שעתידה לשנות את אופי השכונה ולגרום לאיבוד השטחים הפתוחים הירוקים החשובים לקהילה. באמצעות התבוננות בשכונה אציע שיטת תכנון חלופית המבוססת על הערכים המקוריים, זאת לצד התמודדות עם סוגיות של חזרתיות וחד גוניות הפוגעות בשכונה.
הפרויקט יציג תכנון בלוק מגורים המציע מגוון במספר אספקטים, מבוסס על שיטת תכנון נפחי בינוי קבועים בשילוב שטחים פתוחים ,בדומה לתכנון השיכונים המקורי. התכנון יכלול גם שימוש בחללים בעלי אופי גמיש אשר מתאים למספר פרוגרמות כך שגם יאפשר ייעול של התכנון ושימוש חכם בשטח וגם אינטראקציות ומפגשים בין אנשים שונים. כמו כן תשולב התבססות על עקרונות של פתיחות וסגירות המייצרים יחסים בין פרטי, שיתופי וציבורי במטרה לאפשר חיים קהילתיים עשירים שיעמדו בסטנדרטים כלכליים וחברתיים.