פרופ' אדר' אמנון בר אור ופסיכואנליטיקן גבי בונויט: אדריכלות וטראומה

הרצאת אורח במסגרת הקורס "כשהארכיטקטורה פוגשת את תאוריות המרחב"

11/01/2021
15:45

ההרצאה תעסוק במחקר המשותף של פרופ' אדר' אמנון בר אור ופסיכואנליטיקן גבי בונויט על טראומה ואדריכלות.
המחקר עוסק בניסיון האנושי למחוק ולהסתיר טראומות על ידי הרס המרחבים האדריכליים שבהם הן אירעו. בר אור ובונויט טוענים שניסיונות הטשטוש ההיסטוריים נדונים לכישלון, וברגע לא צפוי תמידיצוץ משהו שיחשוף את המוסתר ויפגע בתכנון העתידי לקיום סביבה נורמלית. למרחבים אלה קראו "מרחבי מבוכה".
המחקר הינו תוצאה של דיאלוג בין אדריכל לבין פסיכואנליטיקן. אדריכלות השימור והפסיכואנליזה מציגות ניסיון לשיתוף פעולה רעיוני שמנסה לחשוף את ההסתרה ומניעיה ואת חשיבות הגילוי, למען שימור ופיתוח סביבות חיים שפויות.
המחקר החל בבחינת חדרי האוכל הקיבוציים כמראה חברתית ואדריכלים לחברה בישראל, והורחב לבחינת איזורים פוסט-טראומטים כשכונת מנשייה, וואדי סאליב וטלביה. המשותף לכולם הוא היותם אזורי מבוכה שבהם הטראומה הודחקה ולא טופלה.

פרופסור אדריכל שימור אמנון בר אור
אדריכל, מייסד משרד אמנון בר אור – טל גזית אדריכלים. עוסק בתכנון שימורם של אתרים היסטוריים רבים ברחבי הארץ. במסגרת פעילותו בעיר ההיסטורית של ת"א תכנן משרד בר אור מבנים הנמנים עם החשובים במבניה היסטוריים של ת"א. מרצה בכיר בבית הספר לאדריכלות ע"ש דוד עזריאלי באוניברסיטת ת"א ומנחה בסטודיו לשימור. מייסד התכנית ללימודי תעודה בשימור המורשת הבנויה.  זוכה פרס רוקח לאדריכלות לשנת 2002. בשנת 2009 הכריז מגזין "בניין ודיור" על אדריכל בר אור כאדריכל המשפיע בקטגוריית אדריכלות לשימור.
בשנת 2010 הוענק לבר אור תואר אבירות "כוכב הסולידריות האיטלקית" מטעם נשיא הרפובליקה האיטלקית. בשנת 2013 פרסם את הספר "זמן שימור".

פסיכואנליטיקאי גבי בונויט
פסיכולוג קליני, פסיכואנליטיקאי מנחה. לשעבר יושב ראש הוועדה המדעית וגזבר החברה הפסיכואנליטית בישראל.
מנהל וחבר צוות בסדנאות במסורת טוויסטוק, בינלאומיות וישראליות, של אפק, האגודה הישראלית ללימוד תהליכים קבוצתיים וארגוניים.
מראיין ראשי בסרט "עדויות", עדויות של חיילים ששרתו באינתיפאדה הראשונה.
בעל בלוג באתר פסיכולוגיה עברית.